Belangrijke fiscale punten uit het regeerakkoord

Inkomstenbelasting krijgt twee schijven van 36,93% en 49,5%
Uit het regeerakkoord blijkt dat het belastingstelsel flink hervormd gaat worden. Voor de inkomstenbelasting gaat een tarief van 36,93% gelden voor inkomens tot € 68.000, daarboven gaan belastingplichtigen een tarief van 49,5% betalen. Werken moet hierdoor meer gaan lonen.

Hypotheekrenteaftrek gaat veel sneller omlaag

De hypotheekrenteaftrek zal vanaf 2020 versneld verlaagd worden. Het tarief waartegen een huizenbezitter zijn hypotheekrente mag aftrekken zal in vier jaar met stappen van 3% worden teruggebracht. Om  de verlaging van de hypotheekrenteaftrek te compenseren, zal het eigenwoningforfait ook omlaag gaan. Dit forfait wordt 0,15% lager. Hierdoor zal voor de meeste huiseigenaren het eigenwoningforfait uitkomen op 0,60% van de WOZ-waarde, waar dit nu dus nog 0,75% is.

Lage BTW gaat omhoog van 6% naar 9%

Het nieuwe kabinet wil in 2019 het lage BTW-tarief verhogen van 6% naar 9%. De opbrengst van deze BTW-verhoging is nodig ter dekking van de verlaging van de belastingen op inkomen. Het lage BTW-tarief  van 6% geldt onder andere voor voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen , kunst en boeken.

Zelfstandigenaftrek gaat flink wijzigen
Ondernemers voor de inkomstenbelasting, die voldoen aan het urencriterium, komen in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. In het regeerakkoord is aangegeven dat de zelfstandigenaftrek gaat wijzigen.

In het regeerakkoord staat dat de overheid aftrekposten, waaronder de zelfstandigenaftrek, vanaf 2020 gaat verlagen naar het basistarief. Als ondernemers voor de inkomstenbelasting voldoen aan het urencriterium kunnen zij in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Dit urencriterium houdt in dat een ondernemer tenminste 1.225 uur per jaar besteedt aan de onderneming als aan het begin van het kalenderjaar de pensioengerechtigde leeftijd nog niet is bereikt.

Voldoet een ondernemer aan het urencriterium, dan mag hij voor de zelfstandigenaftrek een bedrag van € 7.280 (2017) in mindering brengen op de winst. Als de pensioengerechtigde leeftijd wel is bereikt, mag een ondernemer maar 50% van het bedrag van de zelfstandigenaftrek in mindering brengen. Het bedrag van € 7.280 (2017) zal de komende jaren dus omlaag gaan.

Overige belangrijke punten
Vrijstelling in box 3 naar € 30.000, in het regeerakkoord staat opgenomen dat het bedrag in box 3 waarover belastingplichtigen geen inkomstenbelasting hoeven te betalen, verhoogd wordt van € 25.000 naar € 30.000.
Mes in tarieven vennootschapsbelasting, het nieuwe kabinet verlaagt de tarieven in de vennootschapsbelasting (VPB) de komende jaren met vier procentpunt.
Box 2-tarief op aanmerkelijk belang flink omhoog, Nederlanders met een aanmerkelijk belang in een vennootschap gaan de komende jaren flink meer belasting betalen in box 2. In de plannen van het nieuwe kabinet klimt het tarief van de huidige 25% naar 28,5% in 2021.